Yritykset ovat nykyään kiitettävästi hereillä videon tehosta markkinoinnissa. Yksi nimenomaan videolle luonteva keino sanoman perille viemisessä on huumori.

Viihteellinen markkinointi tehoaa silloin, kun se yllättää ja herättää tunteita. Varovainen konservatiivisuus on myrkkyä, jos halutaan luoda jotain, mikä näkyy ja kuuluu. Markkinointibudjettia laskeskellessa kannattaa muistaa, että hyvä video paitsi uppoaa asiakkaisiin, vahvistaa myös työnantajakuvaa. Säästöä rekrymarkkinointiin (ka-CHING)!

Viihteellinen markkinointivideo kunnioittaa katsojan aikaa. Se ei yritä listata kaikkea, mitä yritys tarjoaa – senhän voi käydä katsastamassa nettisivuilta – eikä missään nimessä tyrkytä mitään. Hyvin toteutettu viihdyttävä video nostaa mielikuvissa yrityksen ohi kilpailijoiden ja ohjaa asiakkaan positiivisella mielellä nettisivustolle (tai suoraan liikkeeseen).

Meidän intohimomme on tehdä videomarkkinoinnista viihdyttävää. Tavoitteena olla Suomen hauskin mainostuotantoyhtiö! On kiehtovaa kietoa yrityksen sanoma viihteelliseen tarinaan ilman, että asiakkaalle väännetään palvelutarjontaa, yrityksen arvomaailmaa tai tuotekattauksia rautalangasta. Sellaisenkin lähestymistavan voi valita, mutta kädenlämpöisyys ei tuo näkyvyyttä. Kaikkia ei voi eikä tarvitse miellyttää. Tärkeintä on herättää huomiota ja rakentavaa keskustelua – yrityksen mainetta toki vaarantamatta.

Mistä pitäisi lähteä liikkeelle?


Nykyään voidaan tehdä laadukasta videota pienelläkin budjetilla, mutta sisällön tulee olla katsojalle mielenkiintoista seurattavaa. Pelkkä idea ei riitä, jos se esitetään latteasti. Tässä pieni muistilista asioista, joita kannattaa miettiä tarjouspyyntöä tehdessä:

  • Tapaa kiinnostavat tekijät ja kerro toiveesi. Tilaajan ja tarjoajan välisellä synergialla on iso vaikutus lopputulokseen erityisesti tarinallisissa tuotannoissa.
  • Määritä budjetti tarjoajan kanssa. Et varmasti halua, että alimitoitettu budjetti heikentää lopputulosta. Kaikkiin budjetteihin löytyy ratkaisu. Muistathan, että videon levittäminenkin voi kaivata budjettia.
  • Keskity markkinoimaan yhtä asiaa, älä yritä saada kaikkea yhteen pakettiin.
  • Mieti, onko yritykselläsi tarina kerrottavana. Dokumentaarinen tarinankerronta on erittäin tehokasta markkinointia.
  • Mieti tavoitteet ja kohderyhmät.
  • Onko sinulla jo valmis idea? Kuuntele silti avoimin mielin ammattilaisia. Hyväkin idea on saatettu kuluttaa loppuun.
  • Millä alustoilla video julkaistaan? Nettisivuilla / YouTubessa / somessa / TV:ssä?
  • Tarvitaanko julkaisusuunnitelma, eli miten video saavuttaa asiakaskuntasi?
  • Jos tietty kuvakerronta tai tyyli jossakin videossa miellyttää, mainitse se referenssinä.
  • Onko yrityksesi resursseja käytettävissä, esim. voiko tiloissanne kuvata ja voiko henkilökuntaa käyttää esiintyjinä/apukäsinä?
  • Onko suunnitteilla enemmän kuin yksi video? Kuvauspäivä on tuotannon kallein vaihe. Yksittäisen videon kustannukset laskevat, jos samana päivänä saadaan kuvattua useita.
  • Ole valmis rohkeisiin ratkaisuihin! Jos ei yhtään jännitä, mainos ei myöskään erotu.


Mihin pitäisi panostaa?


Oli tavoiteltu tyyli ja tarina millainen tahansa, budjetti on viime kädessä se resurssi, joka määrittää videon tekemisen raamit. Jos budjetti ei ole rajaton – ja aika harvoinhan se on – on tehtävä valintoja. Vähän pelkistäen päämuuttujia on kolme:

a) kustannustehokkuus
b) tuotannon laadukkuus
c) tarinallisuus.

Näistä kolmesta voit valita kaksi.
(a+b)
 voi olla esim. lyhyt TV-mainos, jossa panostetaan pariin hyvännäköiseen kuvaan. Tuotantotiimi voi koostua kuvaajasta, valaisijasta ja tuottajasta.

Vaihtoehdossa (a+c) sitoudut tilaajana osallistumaan vahvasti suunnitteluun ja järjestelyyn tarinan luomiseksi. Tuotantotiiminä esim. kuvaaja + tuottaja.

Vaihtoehdossa (b+c) panostetaan huolellisesti suunnitteluun, käsikirjoitukseen ja kuvakerrontaan. Tuotantotiimin on oltava riittävä; siihen kuuluu vähintään ohjaava kuvaaja, tuottaja, valaisija, äänittäjä ja apukäsi/runner.

Millainen vaihtoehto palvelisi sinun tarpeitasi parhaiten? 

Kokosimme muutamia valmiita videotuotannon paketteja.


— Joni Järvinen, tuottaja 
050 413 8850, joni@varikas.fi